Helena Nimbratt

My triathlon stories

Statusuppdatering: Starkare ben och huvud med styrka

|LÖPNING|

Vad har hänt med löpningen under höstens tystnad?

Massor.

Jag bygger på förra årets strategi där jag fick börja från noll efter långt löpuppehåll och skador.

Löpning vis Angarnsjön.
Löpning vid Angarnsjön.

Jag tar det försiktigt, noga med att inte skada mig och försöker reflektera vad som hänt när jag under de senaste åren stretchat det för mycket och misslyckats. Oftast är det de där tävlingarna som stökar till det, eller att jag har små känningar under en längre tid som jag tolkar som ofarliga och så plötsligt ”bang” så är smärtan ett faktum.

Så här långt känns det bra. Bättre och bättre. I går sprang jag ett tröskelpass där snabbaste kilometern låg på tempot 05:10 och snittet slutade på 05:30, trots snömodd och is. Det var en häftig känsla. Länge sedan.

Det känns också skillnad mellan löpningen nu och för 6 år sedan när jag började med triathlon. Åldern känns. Det blir orättvist att jämföra sig med 38-åriga Helena när jag snart är 45 år.

Receptet på löpningens framgång så här långt heter Fredrik Zillén och detta styrkepass som jag gjort med variationer under över ett år.

Löpning i Stolpaskogen i Täby.
Löpning i Stolpaskogen i Täby.

Tung styrka

3 x 6 reps squats

2 x 6 reps marklyft

3 x 10 rep enbens marklyft med kettlebell

3 x 6 vadpress sittandes i maskin

3 x 6 vadpress stående i maskin

3 x 8 höftlyft fötterna på pilatesboll

Jag har nyligen ökat vikterna och bland annat nått kroppsvikt i marklyft. Jag kör 45 kg i squats. Jag började på 15 kg i nov 2018 och skyndat långsamt. Styrkan känns tydligt både i cyklingen och i backarna på löpningen.

Skön känsla.

Tankar om “Statusuppdatering: Starkare ben och huvud med styrka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© Allt material tillhör Helena Nimbratt. Citera gärna om du uppger källan. Sidan är skapad av Johan Eklöf.