Helena Nimbratt

My triathlon stories

Ironman 70.3 Jönköping ur publikens perspektiv

– Jönköping är ni här?

Det är svenska ironmanrösten Björn Mortensen som undrar, precis innan starten ska gå av första upplagan av Ironman Jönköping 70.3. Han får ett tystnad till svar och frågar igen.

– Jönköping är ni här?

 

FullSizeRender-4
Simstarten.

 

Och visst, några Jönköpingsbor är det allt i publiken, men kanske inte så många just under starten. Det är ju sannerligen inte alla som har koll på vad triathlon är men Jönköpingsborna blev nog varse. Snacka om att Ironmancirkusen invaderade stan. Allt var tokavspärrat, stora långtradare med ironmanloggan stod parkerade i centrum och musiken dånade mellan husen. Jag hörde hur några fascinerat kommenterade simningen och klurade på hur det var att simma i det där vattnet som de själva inte skulle kunna tänka sig att doppa tårna i ens …

Hoppas att Jönköpingsborna gillade det annorlunda besöket lika mycket som vi gillade att vara där för att tävla eller heja. Vilken trevlig stad. Somrigt, gott om restauranger, trevliga gator, vackra hus och fina parker, allt mitt i ett dramatisk landskap med maffiga, mörka Vättern som det häftigaste inslaget.

Jönköpings version av medeldistansen bjöd på en publikvänlig bana. Det var väldigt lätt att följa deltagarna under både simning och löpning. Allt var dock väl avspärrat, precis överallt så det var svårt att ta sig fram med barnvagn. Men jag fick ändå en bra chans att se tävlingen tack vare att publiken så här första året inte var så massiv.

Många av stadens handelsmän hade dock missat att hålla öppet under tävlingsdagen. Jag och säkert många andra hade en hel dag att slå ihjäl på gatorna utan något hotell att gå till så jag hade gärna fikat på ett av de stängda fiken och kanske rent av shoppat loss i någon butik. De kanske inte gör om den missen nästa år när de får höra hur fullt det var på de ställen som trots allt höll öppet.

Det var väldigt trevligt att vara publik under det här loppet. Simstarten blev dock i längsta laget då simmarna släpptes i fyra i taget med 5 sekunders mellanrum (hade passat mig perfekt). Från mitt håll sett såg det väldigt långsamt ut men det är jag säker på att de tävlande inte håller med om.

 

IMG_5561
Jodie Swallow första dam ur vattnet.

 

IMG_5564
Björn Mortensen i full action.

 

IMG_5570
Min halva ironman i mål. Roger var nöjd med både arrangemang och bana.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© Allt material tillhör Helena Nimbratt. Citera gärna om du uppger källan. Sidan är skapad av Johan Eklöf.