Helena Nimbratt

My triathlon stories

Älskade förbannade simning

– Är du sjuk idag Helena? 

Jag minns en dag i vintras under ett av simpassen med Täby Sim och coachen smög fram till kanten och ställde frågan medan jag lotsatsfipplade med glasögonen för att få någon minuts andrum och liksom tvinga ihop något som liknade ett fokus.

– Njae … harkel … host, host … jag kanske inte har sovit hundra, svarade jag svävande. Du vet jag har ju en bebis hemma, och sedan kastade jag mig iväg för att besegra nästa 50:a, viftande, vevande, frustande.

Verkanslös eld. Elda får kråkorna. Ibland, ganska ofta, håller jag inte ihop mentalt i vattnet. Jag vevar på duktigt men armtagen, mina strokes, blir alltför korta och icke effektiva. Jag behöver en bra stund för att vänja mig vid vattnet och tävlingsmomentet för att känna mig trygg och börja lita på min förmåga. Vissa dagar så är det mer påtagligt än annars och man kan ju undra om jag är sjuk eller nåt eftersom hastigheten blir katastrofalt långsam.

 

IMG_4657
Tänk powerwoman!

 

Precis det hände i går när jag och mitt simsällskap Tove skulle testa att simma i större vatten med mer vågor och en smula svalare temperatur. Under de första 400-500 metrarna hade jag fullt upp med att brottas med demoner och just där och då så kändes det oviktigt hur snabbt eller rätt jag tog mig fram. Det kanske inte är så riktigt illa så att det handlar om överlevnadstankar men jag fightas med rytmen, huvudet som skriker ”neeeej”, någon form av desorientering och allmänt tunnelseende. Låter jobbigt eller hur? Det är det! Simningen blir självklart inge vidare.

När jag har sprattlat en stund, tar en kort paus, ser mig om och och ser till att jag har koll på vart jag ska och vad jag ska sikta på så faller bitarna på plats. Jag växer i huvudet. Viljan att simma kommer tillbaka och jag skäller alltid ut mig själv att jag har sumpat chansen att simma bra den första biten.

Detta onödiga förvirringsmoment i simningen hoppas jag kunna undvika genom insim innan starten på lördag. Jag har aldrig testat det förut. Det ska bli spännande att se om det hjälper.

Simningen igår blev ca 1200 m. Tiden blev usel och jag funderar på att provsimma en vända med min gamla 2XU-våtdräkt. Det är något med den nya Xterra som inte lirar.

 

IMG_4662

 

IMG_4656

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© Allt material tillhör Helena Nimbratt. Citera gärna om du uppger källan. Sidan är skapad av Johan Eklöf.