Helena Nimbratt

My triathlon stories

Race plan Vansbro Triathlon

Det är SM, banan kommer vara full av proffs, Vanån kommer att som vanligt bjuda på frisk simning och cyklingen kommer vara snabb och ljuvlig och dessutom kommer allt detta att utspela sig i underbara Dalarna.

Jag snickrar för fullt på min mentala bild av Vansbro Triathlon på lördag och tänkte att att race plan inte skulle sitta fel. Alla tidigare lopp har jag räknat och kalkylerat på möjliga tider för att ha något att hålla mig i under loppets gång. Det är extra bra under den där sista biten när allt gör ont och man måste hitta ett sätt att fortsätta framåt och inte tillåta sig själv att stanna, gå eller hitta på andra hyss. Har jag en drömtid och kan nå den så kan jag nog få benen att pinna på lite för att lyckas.

Förberedelser

Den här sista veckan så låter jag kroppen vila. Jag har tränat hårt sista tiden, benen känns trötta och huvudetslitet. Det är skönt att stanna hemma efter middagen, ta hand om disken, sitta i soffan med bebis och kanske rent av hålla lite fint hemma, istället för att träna hela kvällen. Men lite rörelse blir det. Simma vill jag göra två gånger, en på hemmaplan och en på plats i Vansbro, det kommer bli en kort cykeltur och en kort löpning. Funderade ett tag på yoga men … inga cirkustrick med kroppen den här veckan, så bort med den idén. Jag fokuserar också mycket på utrustningen, tänker energi, köper grejer som saknas och  funderar på hur jag vill ha prylarna i växlingsområdet. Dessutom lägger jag extra fokus på maten. Att äta och unna kroppen extra nyttigheter känns bra mentalt. Jag kommer även kolhydratladda och  jag undviker rött kött.

Rödbetsjuice står på inköpslistan

Simningen

Insim. Den här gången ska jag testa insim och helst i Vanån. Det går även att simma in i 25-metsersbassängen som finns vid starten men jag tror på den riktiga varan. Jag ska gå lugnt ut i vattnet och satsa på att vänta ut den värsta stormen och sedan simma. Här är mitt fokus att verkligen simma fokuserat och inte glömma att få till effektiva simtag och börja tänka på en massa annat. Jag har en chans och måste ta den. Jag vill så gärna klara 40 minuter och vågar inte tro något annat än att jag får till en okej simning.

Cyklingen

Drömtiden är 3:00. Sist cyklade jag på 3:09 men då hade jag en vätternrunda i kroppen och betydligt fler långpass. Jag får kämpa. Men jag tänker att jag ska försöka våga trycka på redan från start, det vill säga när jag kommit ut på banan ordentligt och har landsvägen framför mig. Äta kommer jag göra kontinuerligt på cykeln för att se till att jag håller bra energinivå. Utmaningen för mig blir att iatt dricka lika flitigt. Innan växlingen ska jag se till att ge benen lite tid att återhämta sig.

Löpningen

Jag siktar på att hålla 5.30 i snitt om det går. Jag kanske går ut där och vem vet, kanske, kanske klarar jag 5:20 i snitt eller så blir det betydligt långsammare. Jag tycker det känns svårt att säga. Det kanske blir 6:00 under sista milen. Jag tror att det kommer hänga på huvudet.

Allt som allt så hoppas jag på att gå i mål på 5:50, under 6 timmar … Men då ska allt klaffa. Jag ska cykla mitt bästa och springa hyfsat … solen bör skina …. och där ser det ut att spricka. 17 mm regn lovar prognosen nu.  Blä vad tråkigt. Självklart ska det vara sol både dagen före och efter.

2 tankar om “Race plan Vansbro Triathlon

  1. Du får försöka tänka att lite regn kan vara skönt (beroende på såklart).
    Senaste lokala loppet, där jag sprang i hetta längs stranden, hade jag LÄTT kunnat tänka mig en rejäl skur… 🙂

    Lycka till!
    Kram M

    1. Klokt Malin! Regn är ju skönt om det inte är för kallt. Nu ser prognosen lite snällare ut som vem vet … det kanske blir solskenscyklign ialla fall. Tack för lyckönskningen. Det värmer. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© Allt material tillhör Helena Nimbratt. Citera gärna om du uppger källan. Sidan är skapad av Johan Eklöf.