Helena Nimbratt

My triathlon stories

Sölkorven ökar i vattnet

Jag ger mig inte. Jag simmar vidare. Jag simmar envist varje vecka 2-3 pass per vecka. I bland 4. Jag önskar mig ingen annat än att ta steget från sölkorv i vattnet till okej simmare. När ska det hända liksom??

 

I dag är jag så glad att det blir em simselfie med mössa och allt!

 

Oavsett om det har gått bra eller halvbra att simma så kommer jag hem och är hög på simning. Gladare än när jag gick hemifrån. Och jag säger nästan alltid att jag har blivit bättre än innan, kommit på något nytt eller ”nu har det lossnat”. Så vid det här laget borde jag vara proffs på att simma.
Men icke.

Kanske, kanske är det så att jag trots allt är lite bättre än tidigare. Jag har nu under 6 månader simmat varje vecka, utan undantag. Oftast 2 pass, ganska många gånger 3 pass och ibland även 4 pass per vecka. Jag har ökat standardmängden med 100% från 1200 m per pass till 2400 m och jag simmar aldrig kortare än 1700 m.
Jag utmanar mig hyfsat ofta att simma längre serier som 500-400-300-200-100, då och då fartmässigt dvs hårda 50:or och alltid, varje pass, styrkemässigt med paddlar.

Under de senaste veckorna har jag fokuserat på två saker: Rotation samt kadensen, takten på armtagen.
Rotation har jag aldrig riktigt lärt mig och negligerat på tok för länge. Rotation krävs för att få till effektivare armtag.
Takten har också alltid haltat, enligt dem som ger mig feed-back. Jag tror att jag fokuserar för mycket på tekniken och borde kötta mer. Och i och med att jag aldrig vispat på så orkar jag inte vispa särskilt länge …

Därför tvingar jag mig nu att köra 10×50 hårt med fokus på jämn, snabbare takt. Jag tänker att armarna rör sig i en cirkel som aldrig stannar. Och hoppsan!!! Det är NU det händer något. Plötsligt går det fortare. Jag ser det på klockan på väggen och jag måste till och med simma om medsimmare.
Kanske skulle jag ha nytta av en tempotrainer? Någon som läser som har en åsikt?

De första 2 50:orna känns finfina. Med 20 s vila mellan så får jag kämpa. Jag vill sluta och ge upp hela tiden. Jag gillar inte känslan av att bli flåsig på riktigt i vattnet. Det tangerar min vattenrädsla. Men nu är jag hård mot mig själv. 10 längder är inte mycket. Men10 längder är fler än inga längder alls. Just nu räcker det med 10 längder för det biter i överarmar, axlar och rygg. Det ska bli så spännande att se vad som händer med simningen om jag fortsätter så här!

Wohoo!!!!

9 tankar om “Sölkorven ökar i vattnet

 1. 1. Använd tempotrainer.
  2. Gör ett enklare tempotest. Be någon kontrollera vilken frekvens/kadens du har på armtagen i din vanliga simning och kör sedan 25 eller 50:or med stegrande kadens (öka 3). När det helt plötsligt känns som att det går för fort backar du till det du hade föregående och använder det som målsättning för dina frekvensträningar.
  3. Kör hellre 30×25 i början istället för 10×50. Huvudsaken är 2 delad, att du ska orka/hinna bibehålla tekniken under vattnet och att du ska klara hela serien. Kör du 30×25 så kan du börja på tex 65 och höja efter 5 stycken. Alltså 5×65, 5×68, 5×71 osv. Är 3 för stort steg så kör du 2…
  3. Det värsta i början är att kroppen inte är van med den snabba rörelsen och att man av den anledningen blir trött, men det försvinner efter några veckor när den vant sig.

  Snart har du högre frekvens och på köpet kortare glidfas. Se bara till att du förkortar glidfasen och inte armtaget i bak. Kan bli så att man avslutar för tidigt när man tvingas till hög frekvens och det är inte bra.

  Kämpa på!
  MVH Pär

  1. Wow! Vilken kanonkommentar! Den bästa i bloggens historia. Jag måste läsa detta långsamt och tänka till och jag ska absolut testa. Jag kämpar helt klart på! Stort tack.

 2. Jag älskar min tempotrainer och har använt den både för att öka kadensen och öka farten.

  När jag skulle öka frekvensen (från 60 till 72) följde jag ett program där jag simmade vissa sträckor i kandenserna 60 – 76 varje vecka i tio veckor, och där distanserna i de högre kandenserna ökade för varje vecka. Sedan blev det helt plötsligt normalt att ligga runt 70 – 72 tag i minuten.

  Sen har jag simmat mycket intervaller med tempotrainer också. Då räknade jag ut tröskelfarten med hjälp av Swim Smooths ekvation (det bygger på max farten på 200 och 400 meter, samt hur mycket fart du tappar mellan de två) och simmade ett tröskel pass i veckan. Uppvärmning, ca 600 meter, sedan tröskelfart i 2000 meter (tex 10 x 100, med ett pips vila, två pips vila och sedan 200, 300, 200, 300 eller någon annan variant som blir 1000 meter). Jag ökade min tröskelfart med 10 sekunder på två månader så det var helt klart värt blodsmaken!

  1. Spännande att läsa! Det verkar ju helt klart som en god idé att jobba med att öka frekvensen och träna tröskelpass. Jag har bestämt mig, jag ska ha en tampotrainer och jobba mer med blodsmak. Tack för en bra kommentar!

 3. En helt ny och totalt okänd värld detta med simning. För mig alltså. Läser kommentarerna från Pär och Kari och kliar mig i huvudet. Rena grekiskan. 🙂 Men nog låter det i mina öroon som om du är simmare – och å¨god väg att bli en ännu bättre en!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© Allt material tillhör Helena Nimbratt. Citera gärna om du uppger källan. Sidan är skapad av Johan Eklöf.