Helena Nimbratt

My triathlon stories

Vila i Lappland och intervallglädje

blogger-image-1690540611

Snö, massor av minusgrader och en minisemester i Kiruna. Det satt som en smäck. På köpet blev det hela fem dagars träningsuppehåll, det kändes överraskande nog ganska skönt.

Max fem dagar brukar jag tycka att det känns ok att inte träna. Därefter så längtar kroppen och huvudet efter att få ta i och koppla av allt annat. Men just de här dagarna utan träning var framförallt väldigt trevliga i vackert vinterlandskap men också helt ok, trots träningsuppehållet. Det var skönt med lite mental vila och slippa att bli så groteskt hungrig som jag blir av att både amma och träna.

Lappland var som vanligt magiskt. Kallt. Snö. Och ett nyöppnat Icehotel. Det är alltid en upplevelse att besöka Kiruna. Så här års så når solen inte över hosisonten och det skapar ett dyrbart och kortlivat vinterljus som inte finns någon annanstans. Jag ville att Roger och Tim skulle få uppleva något annrolunda och staden som jag bott i tidigare i mitt liv. Det blev en välbehövlig brake från vardagen.

Eftersom vi reste med såväl barnvagn som bilbarnstol så fick skidorna stanna hemma, men det sved när första dagen bjöd på milda – 5 grader och spåret låg utanför fönstret. Dagen efter var det betydligt kallare och en promenad i – 22 var nödvändigt att avverkas i raskt tempo. Lilla Edith höll värmen enligt lager, på lager principen med mjuk ull närmst kroppen, tröja, byxor, strumpa och mössa. Krinaborna tvekar aldrig att ta ut barnen att sova i vagnen åtminstone ned till – 20 grader. Det fungerar utmärkt.

Träningsvilan bröt jag hemma på trainer och avverkade min första intervall som genererade 180 W.
Ett kort pass om 30 min med upplägget:

10 min uppvärmning, 120 W
8 min 150 W
2 min vila 120 W
4 min 160 W
2 min vila 130 W
2 min 180 W
Trampa ur några minuter.

Svetten sprutade men det kändes väldigt hanterbart. 180 W har jag satt som ett slags mål att klara under ett 20 minuterstest, det är drygt 3 x min vikt. För att skona knäna vill jag inte öka belastningen för snabbt. Har lite känning i ena knät av min cykeliver. Hör och häpna: jag ser framemot att köra dessa intervaller! Just nu ger de mig en kick! Bara att utnyttja så länge det varar, eller hur!

En kick fick jag även på löpbandet när jag inledde ett styrkepass med ett gäng 400-ingar.

6:00 tempo 10 min uppvärmning.
1×400 5:30 tempo
200 m jogg
1×400 5:00 tempo
200 m jogg
1×400 4:50 tempo
200 m jogg
1×400 m 4:40 tempo
200 m jogg
1×400 m 4:30 tempo
100 m jogg

Superb! Detta kändes också riktigt bra. Det är inte många gånger i livet som jag sprunigt i 4:30 fart. Kanske kan ske lite oftare framöver.

2 tankar om “Vila i Lappland och intervallglädje

    1. Riktigt kul att springa intervall och nu längtar jag tills benen är pigga och orkar en ny vända. och den där snön …. + 13 grader ute här hos oss … den känns väldigt långt borta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© Allt material tillhör Helena Nimbratt. Citera gärna om du uppger källan. Sidan är skapad av Johan Eklöf.