Helena Nimbratt

My triathlon stories

Förvirring kring begreppet elitmotionär

bild1-4kopia4

Man måste minst kvala till startled 2 i Vasaloppet och prestera på elitnivå men med en vanlig motionärs pussel med jobb och familj. Eller så är man en gammal elitidrottare som växlat ned och fortfarande tränar mycket och hårt. Många vill kalla sig elitmotionär men alla har inte koll på begreppets betydelse.

Har du hemmet fullt av träningsprylar? Då är risken stor att du är en elitmotionär.

Jag är ett stort fan av magasinet Outside Träning. Läser varje nummer från pärm till pärm och hittar i det senaste numret en artikelserie om överträning och en fördjupning i begreppet elitmotionär.
Är du elitmotionär? frågar rubriken och på fem sidor grottas det i begreppet som föddes 2012 när Dagens Nyheter körde en artikelserie under vinjetten ”Hälsohetsen” och intervjuade före detta generalsekreterare för Friskis & Svettis Anna Iwarsson som hade gjort en intressant spaning i vår samtid: Hon hade upptäckt en ny grupp motionärer i 30-50 års åldern, som tränar extremt mycket, satsar på tuffa lopp som marathon och som sneglar på eliten, vill träna som dem och lägger både tid och pengar på sin träning. Dessutom bloggar, twittrar och facebookar de om sin träning.
Den här gruppen döpte hon till elitmotionärer och därmed uppstod begreppet.

Jag träffade Anna som idag är författare och opinionsbildare och intervjuade henne och skrev sedan den här artikeln, med rubriken ”De nya elitisterna” för magasinet Modern Psykologi.

Jag antar att ett begrepp är vad det används till men jag håller inte med Outsides Tränings definition, att man måste prestera på en viss nivå och tävla i proffsklass för att ”kvala” som elitmotionär, med hänvisning till den här bakgrunden. Elitmotionär är ett begrepp som fångar upp och sätter fingret på en rådande hälsotrend som har fyllt Stockholm Marathon med löpare och inspirerat många att göra en klassiker, testa sporten triathlon, crossfit eller vad det nu må vara. Vasaloppet som numera säljer slut på nästan alla sina lopp under Vasaloppsveckan har satsat på att fånga upp det stora suget och nu är det många som drömmer om att klara det relativt nystartade loppet Ultravasan och springa det anrika skidloppets hela sträcka mellan Sälen och Mora. Elitmotionär är den som förhåller sig seriöst till sin träning, som anmäler sig till lopp, tränar målmedvetet och satsar oavsett hur snabba de är eller vilken placering de får när de tävlar.

Begrepp och etiketter är för övrigt helt oviktigt i sammanhanget! Nu tränar vi istället!!

4 tankar om “Förvirring kring begreppet elitmotionär

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© Allt material tillhör Helena Nimbratt. Citera gärna om du uppger källan. Sidan är skapad av Johan Eklöf.