Helena Nimbratt

My triathlon stories

Det här med träningshetsen

IMG_9624

Friskis & Svettis generalsekreterare tycker att det är dags att lägga ned träningshetsen. På Svt Opinion i vecken pekar han ut triathleter och elitmotionärer som genomför extremlopp som källan till det onda. Det är vi som tränar hårt och mycket som ser till att de som aldrig kommer sig för stannar på soffan.

 

Här är en bild på mig när jag träningshetsar som mest i somras!

Jag tycker naturligtvis att herr generalsekreterare har fel. Men jag är förvånad att just han tror att det ligger till på det här viset. Däremot så har jag full förståelse för att de som tränar som jag gjorde för ett par år sedan (1-2 gånger per vecka max en timme), eller inte tränar alls, tycker att det jag gör idag är en slags hets.

Jag skulle också ha reagerat på samma sätt om jag inte hade upptäckt det jag upptäckt nu. Om jag inte hade haft turen att snubbla på den där nyckeln som lett mig till mitt nya mycket rikare och starkare liv, som jag lever idag.
Som jag ser det så är det en ren tillfällighet att jag öppnade mitt sinne för den här världen och jag är tacksam för att jag var mottaglig för det. (Och om du är nyfiken och verkligen vill lyssna så berättar jag hemskt gärna om den där nyckeln och skulle göra mitt bästa att guida dig fram till dina egna nycklar.)

Jag tränar allt som oftast många timmar i veckan och ibland blir det inga timmar alls. När det är tävling så läggs 10-12 timmar till kontot men både före och efter så vilar jag i dagar utan att springa en meter.

Sofie Lantto som har kört en del Ironman och swimrunlopp och en hel del annat, skriver på sin blogg:

”Om jag slår ut min träning på ett år så tränar jag en timme om dagen. En
endaste timme. EN av dygnets 24 timmar. Tänk också på att jag gör ett
gäng tävlingar varje år som är 11 timmar eller längre. Det betyder 10
andra dagar jag gör noll och ingen direkt fysik aktivitet. Ska jag vara
krass så tycker jag det är ett minimum för alla. Alla! En timme. Rörelse
på något sätt. Helst något som du ser som en belöning och inte ett
straff.”

Det är utmärkt sammanfattat och jag är förvånad över att JAG tycker att den träningsmängd som jag ägnar mig åt idag inte är särskilt mycket. Däremot så är det kanske maximum av den tid som går att pressa ur livet med heltidsjobb, familj och någon form av socialt liv. En timme om dagen är inte mycket träning för en kropp. Det är egentligen skrämmande lite …

Och angående Friskis & Svettis så är det bara att beklaga. Friskis är mitt gym där jag tränar på lunchen och igår … då packade jag mina prylar i Ironmanväskan innan jag gick dit.

4 tankar om “Det här med träningshetsen

  1. Jag håller med! Började skriva ett inlägg till svar igår men nu behövs ju inte det för du säger det så bra. Som föredetta Friskis-ledare är jag ganska besviken på den här artikeln. Det är ju absurt att det faktum att jag springer långt skulle leda till att någon annan inte springer alls. Träning är inget nollsummespel!

    1. Jag har läst fler som reagerat på debattartikeln och det är ju bra eftersom det just är meningen med debatt. En liten rolig detalj som jag själv inte kollat upp är att generalsekreteraren själv faktiskt postar en hel del träningspass på sitt eget Facebook-konto, precis på det sätt som han kritiserar. Dessutom tror jag inte att han vill att alla som tränar hårt väljer bort Friskis och till förmån för en annan anläggning. Det skulle säkerligen bli ett stort tapp.

  2. Så korkat, men så lätt att skylla på någon annan, dvs alla som hetsar!!
    Man kan ju bli mörkrädd för mindre. Själv blir jag tok inspirerad av alla som tränar, mängden bryr jag mig inte om.
    Bra inlägg.
    Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© Allt material tillhör Helena Nimbratt. Citera gärna om du uppger källan. Sidan är skapad av Johan Eklöf.