Helena Nimbratt

My triathlon stories

Friskare och gladare med vegetarisk mat?

Tänk dig en falukorv. Visserligen en korv i sällskap med ugnstekt äpple, lök och sedan ett fluffigt mos med en stor del broccoli.

Tänk dig sedan en tallrik med blandade bladgrönsaker, ruccola, magold, baby spenat, bondbönor, illröda pärltomater, strimlade rödbetor, morötter, rödlök och några kokta ägg och för att inte chocka kroppen helt, en lite portion pasta.

Båda de här måltiderna har jag ätit i veckan. När man jämför dem så har ju det första alternativet, som ändå inte är katastrofdåligt, ingen chans när det kommer till näringsämnen – mineraler och vitaminer.

Så varför är det då så himla svårt att komma igång med vegetarisk kost?

360C1673-C810-4D6C-9D24-19B15C5FDD8A

Vi pratar en hel del mat i vårt hem. I en bonusfamilj med 6 personer med lite olika vanor, smak och preferenser så blir det en del tyckande och diskussioner. Toppar man detta med att familjen numera består av fyra vuxna (mina två barn Simon och Olivia är 22 och 18)  träningsnördar … också med olika övertygelser och erfarenheter så blir det spännande. Men vi pratar mycket om att äta mer vegetariskt. Men landar ofta i kyckling, långkokt köttfärsås, kyckling igen och igen.

I går fyllde jag kundvagnen i en slags planlös frustration med alla superlivsmedel som snurrar i huvet på mig som jag någon gång läst om. Det blev till och med en lite påse färsk gurkmeja utan att jag vet exakt vad jag ska göra med allt. Men finns det hemma så kommer det bli något av det. Jag gillar inte att slänga mat.

Just nu är jag fylld av motivation och inspiration,  supertaggad på att äta mer vego tack vare två böcker som jag lyckats ägna mig åt när jag varit hemma och vabbat.

Vi får se vad det kan bli!

5 tankar om “Friskare och gladare med vegetarisk mat?

  1. hihi. Det här är festligt! jag tycker ju precis tvärtom! Kött i alla dess former verkar JÄTTEkrångligt! Och svårt. Och dyrt. (Avstår skriva om den rent etiska, miljömässiga, hälsomässiga och humanitära delen… 😉 )
    Har valt vegoliv i snart 37 (!!!!) år och det kan jag säga att nu för tiden är det en baggis! Det finns ju miljarder olika produkter att välja på nu. Börja med ”Köttfri måndag” t.ex och prova byta ut kyckling/köttfärs till något vego som liknar det. (Det finns!!!) Heja! Lycka till!

    1. Wow 37 år är ju en lång tid. Tänk att du minns när du började. Blir nyfiken på vad det var som fick det att ta steget. Kanske de etiska och miljömässiga? Alla nya vanor är väl svåra att få till. Du har såklart rätt.
      Och det där med miljö är något som växer på mig mer och mer. Det är ett skäl som motiverar mig förutom hälsan.

  2. Det är inte så svårt att äta vegetariskt egentligen. Det krävs kanske lite mer planering eftersom man inte har en massa bra beprövade recept på lager till en början. Sedan börjar det rulla på. Jag försöker också äta mer vegetariskt, men visst blir det kyckling och köttfärs också…

  3. Jag minns det exakt! Var på ett islandshästevent. Umgicks mycket med ”gröna vågare” då. (haha!) Insåg att jag inte alls var den djurvän jag trodde när jag samtidigt bidrog till deras fruktansvärda lidande bara för att jag skulle få köttbullar/kotletter och vad det nu var. På den tiden var djurfabdrikerna inte lika hemska som nu men de var hemska lik väl… Miljön hade inte alls blivit så uppmärksammad. Inte den hälsomässiga heller. Nu är ju kunskapen en helt annan och jag förundras över hur så många inte ens försöker se. Och jo, vanor är svåra att bryta men det går! 🙂
    Och det är inte svårt!
    Kanske detta kan vara någon hjälp?

    http://thegreenplate.com/VSG

    https://www.djurensratt.se/djurvanlig-konsumtion/livsmedel

    https://www.vegomagasinet.se/

    1. Det finns ju en ny grön våg idag. De som vill skala ned livet och odla sin mat själv. Coolt folk! Tack för länkar. Kikar på dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© Allt material tillhör Helena Nimbratt. Citera gärna om du uppger källan. Sidan är skapad av Johan Eklöf.