Helena Nimbratt

My triathlon stories

Första styrkepasset på länge

”VAD-GÖR-DU-SLUTA-GENAST”

Jag står på gymmet. Älskade gym! Men min kropp protesterar vilt av de ovana övningarna. Jag känner mig stel och höger baksida lår drar ihop sig krampaktigt. Samtidigt strömmar peppande musik ut ur högtalarna och blandar sig med det förförande metalliska klirret från vikterna. Lokalen är fylld av energi, målmedvetenhet, vilja och ny-starts-löften om en starkare kropp. Det är fullt vid varje maskin.

Som jag har längtat hit. Det är många månader sedan jag styrketränade sist. Någon gång i maj-juni växlade jag upp triathlonträningen och la fullt fokus på cyklingen och löpningen. Därefter öppet vatten-simmet. Att trasa sönder benen med squats fanns inte på kartan. Jag tränade för att orka träna varje dag. Kontinuitet istället för maxa. Lagom hårt för att hinna återhämta. Priorotera den viktigaste träningen för att hinna med ett hem med fyra barn, matlagning, städ, tvätt ja ni vet ju själva.

Jag känner mig stark och samtidigt svag. Oj vad ett rejält block styrketräning kommer att göra gott.

I går när jag kickade igång vinterträningen med ett första pass styrka så valde jag att ta det försiktigt. Ett enkelt helkroppsprogram med fokus på sådant som är bra för löpningen och simningen. Det blev stela squats med enbart stången (20 kg), marklyft, både raka och vanliga. Några frivändningar och axelövningar. Rygg och bål och utfall.

Det var länge sedan jag njöt så av träningen. jag hade sällskap av min son som gav min stela ländrygg underkänt. Man kanske ska ta och öva det här huksittandet …

Jag lyssnade noga på kroppen som inte förstod vad vi höll på med …

– Brukar vi inte cykla, springa och simma? Det här har vi nästan glömt.

Men halvvägs in i passet var tillfredsställelsen total. Så. Jäkla. Skönt!

Jag känner mig fylld av förväntan inför det kommande året. Jag är redo att bygga vidare och nyfiken på vad jag kan åstadkomma. Jag har en idé om att bli starkare över tid genom mer vardagsmotion eftersom jag med lilla Edith är begränsad i hur mycket tid jag kan spendera på träning. I dag cyklade vi båda till öppna förskolan och vi har varit ute och gott i skogen med bärstol. Tungt men kul jobb det här modersyrket.

 

3 tankar om “Första styrkepasset på länge

  1. Åh. Känner igen precis. Jag har också gjort mina första stapplande försök i gymmet efter triathlonsäsongen. Så efterlängtat men såå jobbigt!

  2. Det där med triathlonträninging låter inte så dumt faktiskt. Att få ”pulsera” upplägget över året, och fokusera lite annorlunda delar av året. Istället för att köra samma upplägg vecka ut och vecka in. Då får man ju aldrig riktigt uppleva den där känslan av att gymet är nytt och kul.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© Allt material tillhör Helena Nimbratt. Citera gärna om du uppger källan. Sidan är skapad av Johan Eklöf.