Helena Nimbratt

My triathlon stories

Energiplan

Jag har en tydlig energiplan inför Ironman. Den baserar sig på sådant jag läst, sådant jag testat samt erfarenheter från tidigare lopp. En stor fördel med mina nattliga uppvaknanden med Edith har varit allt poddlyssnande. Under det här året har jag lyssnat på mängder av poddar och somnat till de samma. Jag har lärt mig massor!

Prestera Mera är en av dem och killarna Simon och Tommy, akademiker inom biomedicin, har haft stort inflytande på min sambo Rogers energiplan under Norseman. Roger körde enbart på produkter från Umara, produkter som är utvecklade av dessa två killar och har aldrig varit så nöjd med energinivån under ett race tidigare. Det är Rogers erfarenhet.

 

FullSizeRender
Det här är sådant som jag har ätit under tävling och träning. PowerBars Powergel är ett bra alternativ till gelen som man trycker ut i munnen. Den har jag tyvärr aldrig fixat.

 

Min erfarenhet är att deras bars är sjukt goda, mint och choklad, och lätttuggade. Sportdrycken har också fungerat bra på mig, jag som alltid annars får magknip och blir illamående av sportdryck. Jag har övat med den sedan några veckor och tänker satsa på den i mina flaskor på cykeln.

Jag tänker nämligen lyssna på dessa herrar som menar att alla, oavsett kön och storlek har samma möjlighet att ta upp omkring 100 g kolhydrater/h. Det är därmed mer gynnsamt för en hyfsat liten kvinna som jag. Jag väger i dagsläget kring 55 kg och ursprungsplanen var att  få i mig 55 g kolhydrater/h under cyklingen. Problemet är bara att 100 g kräver en hel del tuggande … och en stor mängd produkter som ska med på cykeln, eftersom jag beräknar att vara ute ca 6,5 timmar. Jag ska göra ett försök, och sedan får vi se hur långt jag når.

2014 hade jag beräknat ca 58 g kolhydrater per timme men jag lyckades inte få i mig allt som jag hade med ut på cykeln, men ganska nära. Då var jag hyfsat nöjd med energinivån. I år tänker jag att jag ska gå lite hårdare och därmed förbränna mer.

Mina tankar kring energi ser ut så här i punktform:

  1. Kolhydratladda under tre sista dagarna. Det innebär att jag adderar till exempel juice till frukost, väljer vitt bröd, äter pasta, fikar och mumsar på lite godis och glass.
  2. Äter frukost på tävlingsdagen samt tar energi en stund innan start.
  3. Beräknar 100 g kolhydrater/h inför cyklingen, tar vatten från stationerna.
  4. Laddar fickorna med 4 liquids inför löpningen som jag tar varje timme, äter och dricker i övrigt från stationerna.

 

2 tankar om “Energiplan

  1. Du är verkligen en Ironman! (fast jag egentligen skulle hellre säga järnman (eller kvinna) bara för att jag inte gillar anglifiering, men nu råkar ju Ironman liksom vara ett ingrott begrepp :-))
    Och det är du oberoende av hur det går på lördag – det kommer att gå urbra!. Att träna sig tillbaka på ett år till din kanonform är en sanslös bedrift. Grym helt enkelt. Heja dig på lördag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© Allt material tillhör Helena Nimbratt. Citera gärna om du uppger källan. Sidan är skapad av Johan Eklöf.