Helena Nimbratt

My triathlon stories

Ett lopp kan vara vägen till ditt nya liv

bild-15kopia48

Vinnaren har alltid en handlingsplan. Förloraren har alltid en ursäkt. 

 

Jag har vägrat att se mig som en förlorare när det gäller simning. Jag har alltid laddat om.

I bland tycker jag att det kan vara på sin plats att uttrycka sig tydligt. Men ovanstående meningar är inte så jättetrevliga. Men det illustrerar att det mesta i våra liv sitter i våra huvuden.

När ordet ”träningshets” dyker upp (nyss i en artikel och i en annan blogg) så reagerar jag starkt. Inte helt underligt med tanke på att jag gärna tränar mer än vad som behövs för att leva ett hälsosamt liv. Det är ett val jag har gjort och är jag är väl medveten om att det finns risker som träningsberoende osv. Att överdriva och hamna i destruktivt beteende är självklart inget som någon strävar efter.

Med det sagt så vill jag protestera mot uttrycks som till exempel ”det är inget fel på att vara överviktig”. Uttryck som ofta uttalas stödjande till de som är överviktiga och inte riktigt får till en livstilsförändring.

Orden uttrycks i all välmening men effekten är förödande och befäster föreställningen att det är helt okej att fortsätta på samma spår. Sorgligast är det när det kommer till barn. Vi vuxna måste hjälpa våra barn att etablera goda vanor. Och o nej, det är inte lätt.
Min dotter har alltid varit en sockerråtta och har under åren haft de mest kreativa gömställen för sina godisförråd.

De flesta av oss vill inte såra andra människor men är sanningen i det här fallet verkligen så hemsk att höra? Enligt mig så ser sanningen ut ungefär så här:

– Du är värd att känna dig stark och frisk och du är värd att unna dig själv omtanke, tid och kärlek och ändra din livsstil. Du är värd att må bra!!

Jag är uppväxt mitt i en familj och släkt med helt andra vanor än de jag har idag. Jag vet hur alla de kämpar och hur gärna de vill leva annorlunda. Jag vet att problemet övervikt är komplext och ofta svårt att komma tillrätta med. Att se den äldre generationen drabbas av vällevnadssjukdomar, orörlighet och smärta … det motiverar mig än mer att fortsätta leva som jag nu gör.

Man behöver inte ens vara överviktig för att ha liknande tankemönster som hindrar handlingskraften att komma igång med träningen.

Jag har ett par väninnor som jag vet har börjat så smått, i det tysta, att tänka annorlunda om sig själva. Långsamt håller de på att förändra sin självbild som icketränande till tränande och starka människor. Bara genom att tänka annorlunda kring vad som är träning verkar de kunna påverka sin hälsa.
Det är så härligt att se. Heja er!!!

Jag tror att en tanke föder en känsla, som i sin tur föder en handling. Det finns mängder av studier som
visar att det du säger till dig själv påverkar ditt beteende. Det i
sin tur påverkar ditt humör och din hälsa. Både psykiskt och
fysiskt. Och ibland kanske man inte ens ska lyssna på sina närmaste, om de säger något annat om dig själv än det du själv vet, innerst inne …

I bland kan början till något helt nytt vara en startplats till ett trevligt lopp! 

2 tankar om “Ett lopp kan vara vägen till ditt nya liv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© Allt material tillhör Helena Nimbratt. Citera gärna om du uppger källan. Sidan är skapad av Johan Eklöf.